De impact van SGE en headless CMS'en

Blogs
Dave Dave Zutt
Giovanni Giovanni Goedhart
Geschreven op: 13 juni 2024Bewerkt op: 14 juni 2024

BrightonSEO, het grootste search congres ter wereld telde meer dan 100 verschillende sprekers. Onmogelijk om alle lezingen bij te wonen, daarom hebben we de meest interessante voor je uitgekozen. In dit blog lees je onze belangrijkste take-aways.

Abovo Media - BrightonSEO2024

De impact van SGE
Een veelbesproken onderwerp tijdens BrightonSEO was de Search Generative Experience (SGE) van Google. Hiermee toont de zoekmachine een blok met AI-gegenereerde zoekresultaten. Een mogelijke SEO-bedreiging omdat de verwachting is dat bezoekers dan minder snel op een traditionele link zullen klikken. Moeten we ons zorgen gaan maken om verkeer te verliezen of waait deze hype weer over?

De toekomst van SGE blijft echter moeilijk te voorspellen. Momenteel is Google veel met SGE aan het testen in de VS. Ten opzichte van vorig jaar is er een daling te zien in het aantal keer dat Google direct AI-gegenereerde zoekresultaten laat zien. In plaats daarvan wordt er vaker een knop getoond waarmee je de AI zoekresultaten kunt laten genereren.

Abovo Media - Afbeelding2

Hoe de toekomst er met SGE ook uit gaat zien, de verwachting is dat dit een grote impact gaat hebben op de manier van zoeken. Sommigen voorspellen een daling van maar liefst 30% in organisch zoekverkeer. Hoe groot de impact ook is, het is niet goed om enkel op Google te focussen. Werk ook aan je zichtbaarheid op andere platformen zoals YouTube, Tiktok en Pinterest.

YouTube
Ana Llorente Pérez gaf een inkijkje in het algoritme van YouTube. In tegenstelling tot Google heb je op YouTube slechts één kans op succes. De eerste 24 uur nadat je video geplaatst is, zijn daarbij cruciaal. Wordt jouw video veel bekeken en is de betrokkenheid van de kijkers hoog, dan zullen de views binnenstromen. Kijkt er niemand, dan sterft jouw video een langzame dood en belandt deze in de krochten van YouTube.

Promoot je video
Het is daarom belangrijk om je video goed te promoten direct nadat je hem geplaatst hebt. Deel de video in je netwerk, plaats de link op je socials en mail iedereen die je kent. Wanneer je een goed bezochte blogpagina op jouw website hebt, dan is dit een uitgelezen kans om de video hier te plaatsen. Uiteraard alleen als het relevant is en past bij het onderwerp van de blog. Andersom zou je dus ook een goedbezochte blog als uitgangspunt kunnen nemen en hier een relevante video bij maken.

SEO voor YouTube
Het belangrijkste bij YouTube is de inhoud van de video zodat de doelgroep direct betrokken is. Gelukkig kunnen wij als SEO’ers ook een bijdrage leveren aan een goede YouTube-strategie met:

  • Start met onderzoek. Een succesvolle YouTube video begint bij een gedegen onderzoek naar het juiste onderwerp. Een handige tool die je daarbij kunt gebruiken is vidIQ. Hiermee kun je onderzoeken welke zoektermen jouw doelgroep gebruikt op het videoplatform.
  • Een andere manier om inspiratie voor je video op te doen is door de autocomplete functie te gebruiken. Typ een voor jou belangrijke zoekterm in de zoekbalk en bekijk welke suggesties YouTube geeft.Wees je er wel van bewust dat men YouTube vooral gebruikt om iets te leren of om vermaakt te worden. Instructievideo’s en entertainment doen het daarom goed. Een promotievideo over jouw product of merk zal minder snel slagen.
  • Zorg voor een pakkende titel en thumbnail, relevante tags en een goede omschrijving
    Houd er bij het maken van je thumbnail wel rekening mee dat deze geschikt is voor zowel de mobiele als desktop weergave.
  • Voeg closed captions (transcript) toe aan je video. Dit verhoogt niet alleen de toegankelijkheid voor doven en slechthorende, maar helpt ook het YouTube-algoritme om jouw video beter te begrijpen.
Abovo Media - Afbeelding3

Wanneer is SEO nou echt succesvol?
Tom Vaughton nam ons mee in de wereld van SEO resultaten, en hoe je deze altijd in perspectief moet plaatsen. Algemene KPI’s zijn leuk, maar ze worden pas echt waardevol als je deze weg kunt zetten tegenover concurrenten of de volledige markt. Zie jij bijvoorbeeld een lichte stijging in het aantal klikken, dan hoeft dit niet automatisch te betekenen dat jij beter presteert dan de concurrent. Het kan namelijk ook simpelweg een groei van de markt zijn.
Daarnaast legde Vaughton ook de nadruk op SEO als onderdeel van een multidisciplinaire strategie. SEO hoort hierin een centrale rol te spelen, aangezien het ook een positief effect heeft op SEA-, Social- en DVA-campagnes. Echter, dit werkt ook de andere kant op, waarbij SEO profiteert van andere disciplines. Bekijk SEO dan ook nooit als losse dienst, maar zie het als onderdeel van een multidisciplinair plan.

Headless CMS: The next big thing?
Een term die de laatste tijd veel gebruikt wordt is ‘headless’. Headless commerce of Headless CMS zijn termen die binnen SEO steeds vaker gebruikt worden, maar wat is het eigenlijk? Simpel gezegd is een headless CMS een systeem waarbij de front-end is losgekoppeld van de back-end. Het tegenovergestelde van een headless CMS is het zogeheten ‘monolithic CMS’, waarvan WordPress een bekend voorbeeld is.

Bij een headless CMS wordt er gewerkt met een losgekoppelde back-end, waardoor het makkelijk wordt om content op verschillende platformen of apparaten te publiceren. Deze content wordt met zogeheten ‘API-koppelingen’ doorgezet naar de desbetreffende platformen.

Maar, is headless nou echt zoveel beter dan het traditionele monolithic CMS? Dat ligt geheel aan de website. Veel partijen die enkel op de website plaatsen en verder weinig tot geen platformen gebruiken om hun content te publiceren is een monolithic CMS meer dan voldoende.

Echter, op het moment dat jij op meerdere platformen en apparaten actief wilt zijn, is een headless CMS de betere keuze. Daarnaast brengt een headless CMS de volgende voordelen met zich mee:

  • Headless CMS biedt een betere User Experience
    Aangezien Headless CMS een aparte front- en back-end heeft, kan de front-end volledig gebouwd worden met het oog op User Experience. Hierdoor biedt een website met een headless CMS in de meeste gevallen een betere gebruikerservaring, wat weer een belangrijke rol speelt in de verschuiving van SEO naar SXO.
  • Minder kans op cyberaanvallen
    Aangezien de front- en back-end bij een headless CMS losgekoppeld zijn, is er ook geen directe toegang tot de volledige code van de back-end. Hierdoor is de kans op veiligheidsissues ook direct een stuk kleiner.

Next step: Composable CMS?
Headless CMS is dus zeker ‘here to stay’, maar op de achtergrond worden de volgende stappen alweer gezet, namelijk met het zogeheten ‘composable CMS’. Een composable CMS, ook wel samenstelbaar CMS genoemd, combineert elementen van de monolithic en headless CMS. Hierdoor krijg je een aparte front-end en back-end van een headless CMS, maar wel met de uitgebreide mogelijkheden van een monolithic CMS.

Met een composable CMS blijven bijna alle componenten gescheiden, maar worden ze wel geïntegreerd. Zo kan content makkelijk hergebruikt worden, zijn er veel meer koppelingen mogelijk en maakt het mogelijk dat jij snel kan inspelen op de laatste trends!

Maak van expertise jouw positionering
Naast SGE was Google E-E-A-T ook een hot topic tijdens BrightonSEO. Rin Hamburgh deelde een interessant inzicht door E-E-A-T niet alleen als Google richtlijn te zien, maar ook onderdeel te maken van de positioneringsstrategie. Hierbij doelde zij voornamelijk op de Expertise, die zij opdeelde in interne en externe expertise.

  • Interne expertise kan getoond worden door ervaren consultants. Blogs of webpagina’s over een bepaald onderwerp kunnen het beste beschreven worden door consultants die hier verstand van hebben. Zij hebben namelijk die expertise waar Google én de gebruikers naar op zoek zijn.
  • Heb jij intern geen ervaren experts? Zoek ze dan extern! Partners, influencers of zelfs klanten/gebruikers kunnen een expert zijn op een bepaald onderwerp. Breng al jouw potentiële externe experts in kaart en gebruik deze om jouw expertise aan te tonen!

Wat gebeurt er nou echt in de zoekresultaten?
De SERP’s zijn aan het veranderen. Featured Snippets, People Also Ask en natuurlijk de Search Generative Experience zorgen voor heel andere zoekresultaten dan pak hem beet drie jaar geleden.Maar wat betekenen deze ontwikkelingen voor analyse-tools zoals Google Search Console en GA4?

Een ontwikkeling die zeker lijkt te zijn is het dalen van de CTR voor veel partijen. Het doel van SGE is namelijk om het antwoord op de zoekvraag direct te geven, zonder dat gebruikers hoeven door te klikken.

Daarnaast introduceerde Ray Grieselhuber een aantal nieuwe metrics, waaronder de Pixels from top en scroll depth. Deze metrics kunnen gezien worden als een aanvulling op de gemiddelde zoekwoordpositie. Dit zit zo:
Stel, de eerste organische zoekwoordpositie bevindt zich momenteel 1500 pixels van de zoekbalk, zonder SGE-snippet. Echter, met SGE-snippet bevindt de eerste zoekwoordpositie zich ineens op 5000 pixels van de zoekbalk. De gemiddelde zoekwoordpositie is niet veranderd, maar het eerste organische resultaat bevindt zich wel ineens onder de vouw. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk een negatieve invloed op de CTR.

Het is dus belangrijk om de komende tijd te kijken naar de metrics die er echt toe doen, en niet blind te blijven staren op gemiddelde zoekwoordpositie en CTR!

Vergeten we de gebruiker bij het schrijven van content?
Ondanks dat Google met haar E-E-A-T richtlijnen aanstuurt op het schrijven van content voor gebruikers, wordt er in de SEO-wereld nog vooral gekeken naar hoe de content kan voldoen aan de richtlijnen van Google. Daarbij rijst dan ook direct de vraag: schrijven we dan echt wel voor de gebruiker? Of nog steeds voor de zoekmachine?
Deze vraag werd ook gesteld door Richard George, en hij richtte zich hierbij op het daadwerkelijk schrijven voor de gebruikers. Dit doet hij door middel van vier vragen:

  1. Wie is ons publiek?
  2. Op welke manieren zoeken zij informatie?
  3. Hoe zoeken zij in de zoekmachine?
  4. Waar zoeken zij?

Op basis van deze vragen kan jij bepalen hoe de content opgesteld moet worden, en welke vragen de bezoekers nou echt hebben.

Naast goede content is het ook belangrijk om een duidelijke auteur toe te voegen aan de artikelen, aangezien dit een duidelijk teken van expertise en autoriteit is. Dit kan eventueel versterkt worden met structured data.

De ideale combinatie van SEO en SEA
Dit jaar lag de focus niet alleen op SEO, maar werd er ook een zaal gewijd aan SEA. Hierdoor kon er in verschillende sessies ook gekeken worden naar de synergie tussen SEO en SEA, en Jimi Thakrar had hier een duidelijke kijk op.

De focus van Thakrar lag op het creëren van een gezamenlijke strategie. Door een gezamenlijke strategie op te zetten voorkom je bijvoorbeeld dat je advertentiekosten betaalt voor zoekwoorden die organisch al goed scoren. Deze gezamenlijke strategie is afhankelijk van een aantal pijlers:

  • Keywords
    Door het clusteren van keywords op zoekintentie voorkom je verschillende soorten pagina’s op eenzelfde soort zoekwoord. Door zoekwoorden niet alleen te clusteren op onderwerp, maar ook op zoekintentie zorg je er namelijk voor dat gebruikers met dezelfde intentie ook dezelfde content te zien krijgen.
  • Intentie
    Zorgt dat de intentie van de content aansluit op de positie in de funnel. Gebruikers die nog duidelijk in de informatiefase zitten willen namelijk niet geconfronteerd worden met content die overduidelijk aanstuurt op een conversie. Door de content intentie en positie in de funnel op elkaar aan te laten sluiten creëer je een soepele flow door de volledige funnel, met een conversie als uiteindelijk doel.
  • Gezamenlijke reporting metrics
    Ondanks dat SEA en SEO in de meeste gevallen op andere metrics rapporteren, is het toch handig om ook naar gezamenlijke metrics te kijken. Zorg bijvoorbeeld voor één overzicht waarin je zowel het aantal klikken op organische als betaalde resultaten meeneemt. Op deze manier maak je de synergie tussen SEO en SEA namelijk nog beter zichtbaar, en kan je eventueel ingrijpen wanneer één discipline duidelijk beter presteert dan de andere.
  • Testing
    Heb je SEO-optimalisaties doorgevoerd die erg goed werken op een pagina? Ga dit dan ook testen met de SEA-campagnes. Probeer van elkaar te leren, in plaats van met elkaar te concurreren.
  • Visie op de toekomst
    Met een duidelijke visie op de toekomst zorg jij voor houvast voor zowel SEO als SEA, en weten beide disciplines waar ze naartoe moeten werken. Zowel SEO als SEA moet de gebruiker vooropstellen en dit in alle optimalisaties als uitgangspunt zien.

Wil je meer weten over de huidige ontwikkelingen op het gebied van SEO? Luister dan hier onze podcast of neem contact op met onze SEO-specialisten.

Giovanni
Dave
Maak kennis met onze SEO specialisten
Abovo Media heeft een heel team aan SEO specialisten.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Abovo Media - pexels-googledeepmind-18069696-vierkant
Het Google algoritme lek: wat we tot nu toe weten
Blog
Dave
Dave
Abovo Media - ek-voetbal-en-het-nederlands-elftal
Waar is dat Oranjegevoel?!
Blog
Daan
Daan
Abovo Media - homepage-concept-with-search-bar (1)
Van SEO naar SXO
Blog
Carine
Carine
Abovo Media - 1080×1080-Friends-of-Search
De belangrijkste SEO-inzichten van Friends of Search 2024
Blog
Dave Dave Zutt
Giovanni Giovanni Goedhart
Abovo Media - Voetbal-blog-rob
Van live naar beleven: de transformatie van sport in media
Blog
Rob
Rob
Abovo Media - Niels Bruinsma 2_1600
De kunst van Performance Marketing: veel meer dan een klik
Blog
Niels
Niels
Abovo Media - pexels-jack-sherman-20259785
Mediaontwikkelingen maart
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Abovo Media - Evers_website_kopie
Het Evers-effect nader bekeken
Blog
Evert
Evert
Abovo Media - Effect van TV Commercials-1
Mediaontwikkelingen februari
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch mediabureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag